Pat och Linda Parelli

Pat Parelli

Pat Parelli, född i Kalifornien, upptäcktes tidigt ha en speciell talang för hästar. Han lärde sej tidigt att ha ett mer naturligt förhållningssätt till både hästar, hundar, boskap och naturen än som var brukligt på den tiden.

Som 17-åring började han att rida rodeo och 1972 vann han ”Årets barbacka nykomling” med bara 4% avkastningar.
Efter rodeokarriären ville Pat jobba med hästar men insåg snart att det varmycket hinder på vägen som gjorde att han övervägde att sluta med hästar, vilket vi nu är tacksamma för att han inte gjorde.

Även om Pat hade naturlig talang för en vettig hästhantering var han dock påverkad av det traditionella sättet att hantera hästar.
Det stora genombrottet i att förstå hästen genom psykologi var när han fick Mr Troy Henry som sin mentor. Han fick ta del av Mr Henry´s visdom om hästen som ett flyktdjur och att förstå de mentala och känslomässiga processer som hästen genomgår.

Efter att ha tränat andras hästar i några år bestämde han sej för att istället träna hästägarna, för hästarnas skull.
Med sin verbala förmåga att förklara för oss vanliga dödliga hur hästen ska behandlas har han 2012 firat 30 år med total hängivenhet att göra världen till en bättre plats för hästar, och människor. Det är vi tacksamma för.

Linda Parelli

Pat Parelli träffade sin blivande fru Linda på en clinic i Australien. Denna hängivna dressyrryttarinna hade av en händelse upptäckt en video med Pat där han red i full galopp utan träns och ändå hade full kontroll på sin häst?!
Milt uttryckt kan sägas att kontroll över sin häst var det minsta Linda hade, men skarpa bett och hjälptyglar hade hon gott om.
Den clinicen förändrade hennes liv, då hon förstod att det gick att skapa ett partnerskap med sin häst genom hästpsykologi, förmedlat genom sju lekar, då ömsesidig respekt och förtroende utvecklas.

Resten är en ren framgångshistoria; Nu har Linda jobbat sida vid sida med sin man under drygt 20 års tid och hjälper oss genom sin fantastiska pedagogik att förmedla Pat´s budskap. Efter sina studier med Pat är de två tillsammans världens absolut skickligaste lärare i hästpsykologi.
Linda har också utvecklat Horsenalities-Humanalities. Ett system där man kan finna både sin egen och hästens speciella karaktär och egenskaper som gör att man hittar strategier för att utvecklas i så adekvat takt som möjligt. Beteendevetenskap helt enkelt, riktat mot samarbetet mellan häst och människa: Horse-man-ship.

För paret Parelli är detta en livsgärning, ett kall, där de ständigt och aktivt utvecklas och delger oss andra nya upptäckter i deras ständiga forskande om hästen och människans natur.